Fém mentes korona

FÉM MENTES PÓTLÁSOK

Fém mentes pótlásokat akkor készítünk, ha nagyon magas az esztétikai igény, és az ilyen típusú pótlások minden előnyét élvezni szeretnénk. Összességében elmondható, hogy mivel semmilyen fémet nem tartalmaznak, nem allergizálnak, nagyon ritka a gyulladás a pótlások mellett. Teljesen fogszínűk, tehát fémszínű szegély nem fog látszódni az íny mentén. Könnyen javíthatóak, ha a porcelán véletlenül lepattan. Pontosan illeszkedik a precíz fogtechnikai CAD/CAM technológiának köszönhetően. Elkészítése nem igényel többlet időt vagy beavatkozást.

Cirkon vázas porcelán pótlások

A cirkon vázas kerámia pótlások szintén vállasan előkészített fogakra készülnek el. Lehet csak egy fogra szóló koronát vagy több fogra hidat, akár körhidat is készíteni. Tökéletesen fogszínű és a fényáteresztő képességének köszönhetően a természetes fogakéhoz hasonló. Mivel nem tartalmaz fémet, ezért allergiás pácienseknek is ajánljuk. Illetve nem jelenik meg később az íny mentén a fémszínű csík, nincs a viselőjének fémes szájíze. Nem vezeti sem az elektromosságot, sem a hőt, így nem kell az étkezés során ezekre a kellemetlenségekre figyelni. A számítógépes programmal vezérelt eljárás során (CAD/CAM technológiával) emberi kéz érintése nélkül állítják elő a tökéletesen pontosan illeszkedő cirkon vázakat, majd profi kerámikusok viszik fel a megfelelő formájú és színű porcelán leplező anyagot. Élettartama ugyanolyan hosszú, mint a hagyományos rögzített fogpótlásoké. Mindezeket figyelembe véve ez egy fantasztikus lehetőség, hogy a mosolyát természetes eredetiségébe visszakapja.

Prés kerámia pótlások

Esztétikailag a legideálisabb fogpótlásféleség, mert fényáteresztő képessége és anatómiai kialakítása a természetes fogakéval teljesen megegyező. Alumínium-oxid rétegek egymásra préselésével érik el a megfelelő anatómiai és esztétikai formát. Nagyobb hídpótlások elkészítésére sajnos nem alkalmas, mivel nincs váza, így egy sérülékenyebb anyagról van szó. Kis fogakra, mélyharapás esetén vagy erősen igénybevett (szorítás, csikorgatás) fogakra nem javasolt sérülékenysége miatt. Kizárólag front fogak esetén javasoljuk az elkészítését, ha szóló koronák készülnek a fogakra, viszont ezzel a legszebb eredmény érhető el.

Kerámia Héjak

Ezt az eljárást szintén csak front régióban alkalmazzuk. Nagy előnye, hogy nem szükséges a teljes fogat lecsiszolni, hanem annak csak a front és éli részét kell előkészíteni, amelyre a kontaktlencse vastagságú héj kerül illesztésre. Ez egy rendkívül népszerű eljárás, amely során kis foganyag vesztességgel tudjuk tökéletesen esztétikusan helyreállítani a fogait.

Ezt főleg akkor alkalmazzunk, ha

  • a fogak erősen elszíneződöttek és más egyéb eljárással már lehet kifehéríteni
  • kisfokú tengelykorrekcióra van szükség, de nem szeretne fogszabályozást
  • rés zárásra
  • formakorrekcióra
  • zománchibák elfedésére
  • sérült metszők helyreállítására van szükség.

Nagyméretű tömések esetén nem javasolt, ott inkább a rendelőben elkészülő ún. direkt kompozit héjakat vagy préskerámia, esetleg cirkónium korona pótlásokat javasoljuk. Az elkészítés menete hasonló a koronákéhoz. Fotókkal és lenyomatvétellel rögzítjük a kiindulási állapotot. Előfordul, hogy egy további ülés során a fogtechnikus elkészít egy úgynevezett wax up-ot vagy mock-up-ot, ami már esetleg demonstrálja a végleges helyzetet. Helyi érzéstelenítésben minimális foganyagot csiszolunk el a héj vastagságának megfelelően. Majd lenyomatot veszünk mindkét állcsontról, kiválasztjuk a megfelelő fogszínt és minden esztétikai kérdést átbeszélünk a végleges héjakkal kapcsolatban. Majd egy következő ülésben, ha minden fél számára megfelelő az eredmény beragasztásra kerülnek a végleges héjak.

Ideiglenes fogpótlások

Nagyon fontos tudnia, hogy Ön soha sem hagyja el rendelőnket védelem nélküli lecsiszolt fogakkal. Ideiglenes fogpótlást az esetek nagy részében azért szükséges készíteni, mert a lecsiszolt, élő fogak extrémen érzékenyek a külső ingerekre (hő, sós, édes, érintés ingerek), ezért védelmükre akrilátból (műanyag) készítünk ideiglenes pótlást. A gyökérkezelt fogakra is elkészítjük, egyrészt esztétikai okokból, másrészt ezzel megvédjük a fogakat a sérülésektől és az elvándorlástól. Általában az ideiglenes pótlásra csak addig van szükség, ameddig a végleges el nem készül, ez esetben elég a rendelőben az eredeti fogak sablonja alapján elkészített pótlás. Néhány esetben, amikor például az ízületi terhelés csökkentése érdekében harapásemelést végzünk, szükség lehet hosszú távú, akár 3-6 hónapos ideiglenes pótlás viselésére is. Ebben az esetben egy tartósabb fogtechnikai laboratórium által elkészített ideiglenes pótlást javaslunk. Ennek elkészítési ideje 24-72 óra.

 

Figyelem! Az ideiglenes fogpótlások nem helyettesítik a végleges fogpótlásokat, rendelői elkészítés esetén maximum 6-8 hét a kihordási ideje. Fogtechnikai ideiglenes műanyag pótlás esetén maximum 3-6 hónap a kihordási ideje. Az ideiglenes pótlások bármilyen sérülése, elszíneződése, vagy a fogakon, ínyen stb… okozott szövődménye miatt a rendelőnk nem vállal sem felelősséget, sem garanciát!