Kismamaszűrés

Nálunk a kismamaszűrés INGYENES !!!

Tisztában kell lennünk, hogy a terhesség többletmegterhelést jelent a szervezet számára, és az egészségünk megőrzésekor figyelembe kell vennünk a fogak állapotát is. Gondos családtervezés során a szűrővizsgálatok és beteg fogak ellátása már a várandósság előtt javasolt.

Sok beavatkozás, vizsgálat kockázatos a terhesség alatt.

MINDIG JELEZZE RÖNTGEN FELVÉTEL, vagy egyéb fogászati beavatkozás ELŐTT, HOGY ÖN TERHES VAGY TERHESSÉG GYANÚJA ÁLL FENN!!!!

Bár nagyon kis sugárterheléssel dolgoznak röntgengépeink, TERHES KISMAMÁT NEM RÖNTGENEZÜNK SZAKRENDELŐNKBEN!

A szájhigiénia és a szájápolás kiemelten fontos a terhesség alatt, mivel az anya fogainak és ínyének állapota befolyásolja a születendő gyermeke egészségét is.

A nem megfelelő állapotú fogazat okozhat:

 • vetélést
 • koraszülést
 • fejletlen is súlyú újszülöttet

A fenti szövődmények egy részét fertőzések okozzák. Az elhanyagolt fogazat és szájhigiénia ínygyulladást és fogágy-betegséget okozhat, amelyből a baktériumok a véráramon keresztül károsíthatják a születendő magzatot is.

A hormonális változások felerősíthetik a már esetleg lappangó ínygyulladást. A megnövekedett ösztrogén és progeszteron szint miatt az íny amúgy is megduzzad, nehezebben tisztítható, így még jobban ki van téve a felhalmozódó lepedékben lévő baktériumoknak. A nyál antibakteriális aktivitása is lecsökken, ezáltal kevésbé védett a szájüreg a fertőzésektől. Ugyanakkor a terhesség első felében kialakuló émelygés, hányás miatt a szájüreg PH-ja a savas irányba tolódhat el, ami szintén kedvez a fogszuvasodásnak. Ide kell még sorolnunk a fokozott szénhidrátfogyasztást is.

Az ínbetegségek kialakulásáért elsősorban a foglepedék a felelős. A várandós anyáknak ezért még a szokásosnál is nagyobb gondot kell fordítania a napi fogápolásra. A lepedék folyamatosan lerakódik a fogak, fogművek, és az íny felszínén, egy filmszerű, ragadós réteget képez, amelybe az ételmaradékok felhalmozódnak és a baktériumok pedig szaporodni kezdenek. A foglepedék az íny alatt is felhalmozódhat ínygyulladást idézve elő. A tartós gyulladás pedig fogágy-betegséghez vezethet, ami meggyengíti a fogak tartószerkezetét, a csont lebomlásához és a fogak elvesztéséhez vezet.

Ínygyulladás tünetei:

 •  vörös, duzzadt íny
 • fájdalom, érzékenység
 • fogmosásnál, fogselymezésnél, akár spontán ínyvérzés alakul ki
 • rossz lehelet, kellemetlen szájíz
 • mozgatható fogak

Mit tehetünk ellene?

A fenti tünetek megelőzhetőek, ha:

 • Már a várandósság tervezése előtt felkeresi rendelőnket, hogy átbeszéljük az esetleges teendőket.
 • Ha szükség van kezelésre, azokat érdemes minél előbb megcsináltatni.
 • Nagyon fontos a gyakori, helyes szájhigiénia fenntartása.
 • A terhesség során törvényileg is előírt legalább kétszeri fogorvosi kontroll, és fogkő eltávolítás, szájhigiéniás tanácsadás szükséges.
 • Megfelelő táplálkozással kell a vitamindús és kalciumban gazdag étrendet követni.

A kismama szűrés nálunk INGYENES teljesen fájdalom mentes, rövid procedúra, melynek a célja az általános jó szájegészség fenntartása mellett a megelőzés és a tájékoztatás.

Kérjük, hogy amikor bejelentkezik, mindenképpen tájékoztassa kollégánkat, hogy Ön várandós, illetve ne felejtse otthon a terhes gondozási kiskönyvét sem, hiszen abba nekünk regisztrálni kell, az Ön megjelenését.

Továbbá számítania kell arra, hogy a vizsgálat során átnézzük minden egyes fogát és szükség esetén nagy valószínűséggel eltávolítjuk a fogkövét, esetleg megfestjük a felrakódott lepedéket, szájhigiéniás tanácsokat kap és információkat a terhesség során várható szájüregi változásokról, és a kisbaba szájüregének ápolásáról.

Általános tévhitek:

 • A terhesség alatt nem végezhetőek fogászati beavatkozások:
  Ez nem igaz, sőt kifejezetten szükséges, ha a kismamának fogfájdalma, ínygyulladása, fogágy betegsége, szuvas vagy elhalt foga van.
 • Nem kaphat a fogászati beavatkozás során érzéstelenítőt:
  Ez sem igaz. A 2%-os Lidocain vagy egyéb érzéstelenítő oldat adrenalin tartalma nem magasabb, mint amit egy hétköznapi izgalmi helyzet kivált. Megfelelő adagolással nem okoz kárt se a magzatba, se az édesanyában. Azonban arra fel kell hívni a figyelmet, hogy az utolsó trimeszter vége felé már nem ajánlott komolyabb fogászati beavatkozást végezni, hacsak nem sürgősségi beavatkozásról van szó, vagy halaszthatatlan szájhigiéniás kezelésről.
 • Nem lehet fekve kezelni:
  A baba és a pocak növekedésével természetesen egyre nehezebb önmagában is a hanyatt fekvés, hiszen a súly nyomja a hasi szerveket és a fő vérellátó eret a gerinchez nyomhatja. Azonban ezekre a beállításokra a fogorvos figyel, többszöri pozíció váltással, szünetekkel vagy speciális fektetési pozitúrával biztosítja a kismama kényelmét.
 • A röntgensugár nem veszélyes:
  A mai modern digitális vagy analóg röntgengépek valóban már régebbi gépekéhez képest töredék röntgendózist használnak. Megfelelő sugárvédelemmel a második trimesztertől nincs akadálya a röntgenfelvétel készítésének. Azonban rendelőnkben nem készítünk várandós kismamáról röntgenfelvételt még a terhesség gyanúja esetén sem, így csökkentve a magzat károsodásának kockázatát a legminimálisabbra.