Műtéti eljárás

Mi az implantátum?

Az implantátumok nagy tisztaságú titánból készült, úgynevezett műgyökerek. Egy vagy több fog elvesztésekor, megfelelő csontkínálat esetén implantátumokkal helyettesítjük a fogak gyökéri részét. Megfelelő stabilitás és gyógyulási idő után ezekre a műgyökerekre készülnek el a fogpótlások. A fogászati implantátumok többsége tiszta, ötvözetlen titánból készül, ezt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet, hiszen a többi ízületi protézis (pl.: térd, csípő), is ugyanilyen anyagból készül.
A felhasznált anyagok megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi szabványoknak és előírásoknak. A rendelőnkben használt minden implantátum rendszer rendelkezik ISO minősítéssel.

 

Milyen típusú implantátumot válasszak?

Ebben alapvetően kezelő orvosa tud segíteni. Az implantátumok típusát nagymértékben befolyásolja az Ön csontjának minősége és mennyisége. Rendelőnkben több féle gyártó implantátuma között lehet választani, de ebben mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét is. Az implantátumok felülete különböző felületkezeléseken esnek át (homokfúvás, plazmafújás, gamma sterilizálás stb.) és különböző formában jelennek meg (eltérő konicitás, vágó élek távolsága stb..)

Rendelő kben 3 típusú implantátumot használunk. Ezek között alapvető különbség az előállítás helyén kívül a marketingben, design-beli és elterjedésében rejlik. Képzelje el, hogy autót kíván vásárolni. Ma már az autópiacon is rendkívül szélsőséges viszonyokat talál. A felső kategóriájú luxusautó és a kisvárosi bevásárló autó között is a fő különbség az árban a külső megjelenés, a reklám, a nagy múltú hagyomány és a biztonság jelenti. De alapvetően mindegyikükkel közlekednek, mindegyiket szervizelni és ápolni kell. Nos, az implantátum fajtákkal is hasonló a helyzet. Kezelő orvosa segít kiválasztani az Ön igényeinek és csontjának legmegfelelőbb implantátum típust.

 

Fájdalmas-e egy implantációs beavatkozás?

Pácienseik elmondása alapján azt kell, hogy mondjuk: NEM! A beavatkozást steril körülmények között helyi érzéstelenítésben végezzük. Egy implantátum behelyezésre gyakrabban gyorsabban megy, mint akár egy fog gyökérkezelése. Ön már a műtétet követő napon munkaképes. Bár természetesen némi duzzanattal és utófájdalommal járhat, mint minden sebészi beavatkozás, de ezeket a kellemetlenségeket könnyen kezelhetjük az arc hűtésével, fájdalomcsillapító és lágy lézerterápia használatával.

Mikor nem alkalmazható implantáció?

Pácienseiknek akkor nem ajánljuk elsősorban ezt a beavatkozást, ha valamilyen alapbetegségük, vagy tartós gyógyszerszedésük van, ami az ellátás sikerességét nagyban rontaná.

Például:

 • Daganatos megbetegedés
 • 5 éven belüli sugárterápia az adott területen
 • Biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése, vagy bármilyen csontanyagcserére befolyással lévő gyógyszer
 • Kezeletlen cukorbetegség
 • Nem beállított vérzékenység
 • Rendkívül rossz szájhigiénia
 • Alkohol vagy drog függőség
 • Nem megfelelő anatómiai viszonyok
 • Az állcsontok növekedése még nem fejeződött be
 • Ha a szomszédos fogak szintén kezeltek és azok hídhoz való előkészítése kedvezőbb a fogak védelme szempontjából
 • Kóros, kontrollálatlan éjjeli fogcsikorgatás

Mi a teendő a műtét előtt?

Az implantáció egy előre megtervezhető műtét. Mint minden ilyen beavatkozás előtt a legfontosabb a páciens jó egészségi állapota. Előfordulhat, hogy ehhez laborleletekre, vizsgálatokra van szükség (pl. vércukor érték, véralvadási értékek, kardiológusi szakvélemény stb…).  Fontos természetesen a megfelelő csontkínálat. A folyamat a páciens igényének felmérése után OP és CBCT vizsgálattal folytatódik. Ezek a képalkotó eljárások pontos információt adnak arról, hogy Önnek megfelelő-e a csontmennyisége és minősége a beavatkozáshoz. Megfigyeljük a fontos anatómiai képleteket (arcüreg, ideglefutás stb.), ha szükséges csontpótlást végzünk előtte. Bonyolultabb esetekben szükség lehet úgynevezett műtéti sablon használatára is, amit szintén a CBCT alapján kifejezetten az Ön anatómiai viszonyainak megfelelően állítanak elő, hogy az implantátumok a legnagyobb biztonsággal a megfelelő helyre kerüljenek be. Megtervezésre kerül, hány darab és milyen típusú implantátumra milyen elosztásban van szükség.

Átbeszélésre kerül az elkészítendő végleges és ideiglenes fogpótlás is, illetve egyéb alternatívák előnyei és hátrányai, tájékoztatást nyújtunk a beavatkozás menetéről és kockázatairól is.. A páciens szájhigiéniája megfelelő és a műtét előtt szájhigiéniás kezelésen részt vett. Írásos árajánlattétel után, ha minden feltétel teljesül kitűzzük a műtét napját.

A műtét napján javasoljuk a beavatkozás előtti bőséges étkezést, mert a tózsibbadás időtartama alatt a lágyrészek sérülékenysége miatt az evést nem javasoljuk. Ha szed gyógyszereket, azokat mindenképpen a szokásos módon vegye be.
Mosson alaposan fogat a műtét előtt.

 

Hogyan zajlik egy implantációs beavatkozás?

A műtét teljesen steril környezetben, erre a beavatkozásra kialakított rendelőben történik. A páciensnek a szájüregét ki kell öblítenie fertőtlenítő folyadékkel, illetve az arc is lefertőtlenítésre kerül. A beteget steril lepedőkkel letakarjuk, majd a műtéti team bemosakodása után megkezdjük a műtétet.
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalmatlan.
Az íny felmetszése után egyre nagyobb furatokat készítve az implantátum végleges átmérőjének és hosszának megfelelően előkészítjük a csontágyat, majd betekerjük az implantátumot a csontba. Nyomatékkulccsal ellenőrizzük a primer stabilitást, ami a műtéti siker egyik fokmérője és információt nyújt a várható gyógyulási időről. Az implantátumokkal zárócsavarral fedjük, majd a seb varratokkal történő zárása után röntgenfelvételt készítünk a behelyezett implantátumokról. Ezután lágylézeres terápiával csökkentjük az ödémát, és segítjük elő a sebgyógyulást.
7-10 nap múlva történik a varratok eltávolítása. Az átlagos gyógyulási idő 3-6 hónapot vesz igénybe.
Ezután ismét kis bemetszéssel az implantátumokat felszabadítjuk és 10-14 napig ínyformázó csavart helyezünk be, ami az íny szép kontúrozására szolgál. Ezután történik meg a lenyomatvétel és a fogtechnikai munka elkészítése.

 

Mi a teendő a műtét után?

 • Amíg zsibbad, ne étkezzen, folyadékot fogyaszthat.
 • A szokásos napi szájhigiéniás rutint kövesse, esetleg fertőtlenítő hatású szájvíz használatával kiegészítve. Fogmosáskor a varratokat is meg kell tisztítani.
 • A felírt antibiotikumot végig be kell szedni, esetleg probiotikumokkal kiegészíteni gyógyszerszedést.
 • Ha duzzadást észlel, akkor azt jégzselével, vagy hideg vizes ruhával borogassa.
 • Fájdalomcsillapítót nyugodtan bevehet szükség esetén.
 • Ha erős fájdalmat, vérzést vagy bármi rendelleneset észlel, azonnal értesítse fogorvosát!
 • Minden kontrollvizsgálaton jelenjen meg.